Hampurilaisen ravitsemus- ja terveystiedot

Share with others

Rakastatko mehukasta hampurilaista? Vaikka hampurilaiset ovat katkottuja useimpien pikaruokaravintoloiden valikossa, satunnainen yksittäinen patty-hampurilainen voi olla osa kohtuullista, ravitsevaa ruokavaliota. Sinun tarvitsee vain osata tilata – tai miten kokata – hampurilainen pitääksesi se terveellisenä.90

Hampurilainen – Ravintosisältö


USDA toimittaa seuraavat ravintoarvotiedot yhdelle hampurilaiselle, jolla on yksi pihvi eikä mausteita (90 g).

 • Kalorit: 266
 • Rasva: 10,1 g
 • Natrium: 396 mg
 • Hiilihydraatit: 30,3 g
 • Kuitu: 1,1 g
 • Sokerit: 5,2 g
 • Proteiini: 13,3 g

Hampurilaisen syöminen lisää tyydyttyneiden rasvojen saantia. Jauhettua naudanlihaa, joka on hampurilaisen tärkein aineosa, on runsaasti tyydyttyneitä rasvoja. Ja jotkut ihmiset jopa valmistavat hampurilaisia käyttämällä lisärasvaa, kuten voita tai öljyä.

Kyllästetty rasva liittyy suurempaan sydän- ja verisuonisairauksien riskiin. Ravitsemus- ja ruokavalioakatemian ravitsemusalan asiantuntijat suosittelevat, että tyydyttyneiden rasvojen saanti rajoitetaan 10 prosenttiin päivittäisestä kalorienkulutuksesta.

hampurilainen
“Hampurilainen” – Tee hampurilainen kotona. Kuin kokki kotona, voit hallita annoskokoa. American Heart Associationin mukaan naudanlihan suositeltava annoskoko on vain kolme kypsennettyä unssia.

Mutta uutiset eivät ole kaikki huonoja, jos rakastat hyvää hampurilaista. Hampurilainen tarjoaa jonkin verran ravintoarvoa. Se on hyvä proteiinin, raudan, fosforin ja useiden muiden ravinteiden lähde. Jos päätät syödä hampurilaista täysjyväleivässä, se voi myös tarjota terveellistä, täytekuitua.

Kalorivertailu


Kuluttamiesi hampurilaiskalorien määrä voi riippua siitä, mistä ostat tai tilaat hampurilaisen. Kotona tekeminen on yleensä paras tapa hyvään terveyteen, koska voit käyttää alhaisemman rasvan valmistusmenetelmää. Jos syöt ulkona, muutama suosittu hampurilainen vertaa tätä:

 • McDonalds Hamburger: 240 kaloria, 8 grammaa rasvaa, 3 grammaa tyydyttynyttä rasvaa
 • Burger King Hampurilainen: 220 kaloria, 8 grammaa rasvaa, 3 grammaa tyydyttynyttä rasvaa
 • In-N-Out -hampurilainen hampurilainen sipulilla: 390 kaloria, 19 grammaa rasvaa, 5 grammaa tyydyttynyttä rasvaa
 • McDonalds Big Mac: 530 kaloria, 27 grammaa rasvaa, 10 grammaa tyydyttynyttä rasvaa
 • Red Robin pitää sen yksinkertaisella hampurilaisella: 624 kaloria, 33 grammaa rasvaa
 • Burger King Whopper: 630 kaloria, 38 grammaa rasvaa, 11 grammaa tyydyttynyttä rasvaa
 • Applebees Classic Burger: 780 kaloria, 50 grammaa rasvaa, 18 grammaa tyydyttynyttä rasvaa
 • TGIFridays All-American Stacked Burger: 1480 kaloria, 93 grammaa rasvaa, 34 grammaa tyydyttynyttä rasvaa

Huomaa, että jotkut näistä suosituista hampurilaisista valmistetaan useammalla kuin yhdellä naudanlihapastalla.

Hampurilainen – Kuinka tehdä Hampurilaisestasi terveellisempi?


Yksi patty hampurilainen ei todennäköisesti ole terveellisin valinta ruokailun aikana, mutta se ei ole myöskään pahin. Ja voit tehdä muutamia asioita, jotta hampurilainen olisi terveellisempi.

Tee hampurilainen kotona. Kuin kokki kotona, voit hallita annoskokoa. American Heart Associationin mukaan naudanlihan suositeltava annoskoko on vain kolme kypsennettyä unssia. Voit myös muuttaa valmistusmenetelmää parantaaksesi hampurilaravintoasi. Jotkut ihmiset valmistavat hampurilaisia leivänmuruilla lihan sitomisen helpottamiseksi. Mutta leivänmurna lisää myös irtotavaraa lisäämättä liian paljon kaloreita.

Menkää grilliin. Syöt sitten ulkona tai kotona, grillattu hampurilainen on parempi kuin paistettu hampurilainen. Miksi? Koska kun grillat lihaa, rasva valuu pois lihasta. Kun keität patsastasi paistinpannulla, liha istuu rasvassa ja imee suuren osan siitä.

Kokeile sitä yläosattomissa. Useimmat hampurilainenpullat voivat lisätä kaloreita, rasvaa ja puhdistettuja hiilihydraatteja ateriasi. Joten leikkaa laskusi puoliksi menemällä ilman yläosaa. Hampurilainen on sotkempi syödä, mutta hieman terveellisempää. Ja voit aina käyttää haarukkaa ja veistä tarvittaessa. Toinen vaihtoehto on käyttää salaattikääriä pullana ja ohittaa leipä kokonaan.

Skaala takaisin suolaan. Monet ravintolahampurilaiset ovat erittäin suolaisia. Jos yrität vähentää natriumin määrää ruokavaliossasi, vähennä lisätyn suolan määrää, kun keität hampurilaista kotona. Käytä muita mausteita, kuten tuoretta sipulia tai jalapenoa maun lisäämiseksi.

Ole varovainen mausteiden suhteen. Hampurilaistyylillä on runsaasti kaloreita, mutta lisäykset ja mausteet voivat lähettää rasva- ja kalorimääränne reunan yli. Ohita pekoni, mayo, grillikastiketta ja jopa ketsuppi, jos haluat parempaa hampurilaista.

Valitse lisukkeesi huolellisesti. Mikä pari tekee täydellisesti mehukkaan hampurilaisen? Jos syöt ulkona, ateriasi tulee todennäköisesti perunoilla ja ehkä jopa pirtelöllä. Kokonaiskalorimääräsi kyseiselle aterialle on tuhansina. Jos haluat leikata rasvaa ja kaloreita, nauti hampurilaisesta kasviksetangolla tai pienellä terveellisellä salatilla. Ja juo vettä janoasi sammuttamiseksi.

Ovatko burgeri-vaihtoehdot parempia?

Saattaa olla houkutus kokeilla hampurilaisvaihtoehtoa tehdäksesi ateriastasi terveellisempi. Kalkkunahampurilainen tai lihavaihtoehto (kuten soijahampurilaiset) joissa on joskus vähemmän kaloreita. Esimerkiksi Boca Veggie -hampurilainen tarjoaa noin 124 kaloria. Mutta kalorimäärät eivät ole aina pienempiä. Esimerkiksi, jos kalkkunahampurilainen valmistetaan linnun hienoimmista osista (tumma liha ja iho), kalorimäärä ei saa olla paljon pienempi kuin naudanlihahampurilainen.

Jos rakastat ehdottomasti mehukasta hampurilaista ja haluat vähentää kaloreita, tee sen sijaan tuoretta sienihampurilaista. Paista portobello-sienilakki (mukavasti hampurilaisen muotoinen) ja aseta se täysjyväpulloon. Lisää yksi viipala juustoa, tomaattia, salaattia ja suolakurkkua, ja saat terveellisemmän hampurilaisen, joka on herkullinen ja tyydyttävä.

Lähde: werywellfit.com

Muista myös lukea seuraavat artikkelit !

Japani on sekä edullinen että kallis matkailumaa. Normaalia säästö tavoilla siis pärjää eli katsoo vähän mistä ostaa ruoat ja muut päivittäiset asiat. Ulkona syöminen tosin os Suomea halvempaa…(Lennot Japaniin)

Onko jo se aika vuodesta kun haikailet lomalle johonkin kauas? Katso lennot kanadaan ja lähde tutustumaan maailman kuuluja nähtävyyksiä kansallispuistoista NHL peleihin..(Lennot Kanadaan)

Androidiin kohdistuva tietoturvahaavoittuvuus, jota haitalliset sovellukset voivat hyödyntää naamioitumiseen kuten mitä tahansa kohdennettuun laitteeseen.. (StrandHogg)

Intiassa toimii useita Vivo-älypuhelimia, joilla on identtinen IMEI-numero, ja Meerut-kantasoluyksikkö on nyt valittanut Vivo Indiaa.. (Älypuhelin)

Haluatko perustaa oman verkkokaupan? Tiedämme, että verkkokaupan rakentaminen voi olla kauhistuttava ajatus, varsinkin kun et ole tekninen.. (Verkkokauppa)

EasyJet on tänään avannut lennot 22 lentokentältä ympäri Eurooppaa ensimmäistä kertaa, koska toiminta lopetettiin maaliskuun lopussa pandemian seurauksena.. (Lennot)

Haikailetko reissua laivalla Tallinnaan? Tallinna tarjoaa Suomalaiselle lomailijalle aina mahtavia hetkiä.. (Laivalla Tallinnaan)

Did you think this article was useful?

Click on the star to vote

Average vote 5 / 5. Number of votes: 1

No votes so far