SpaceX: n astronauttilanseeraus merkitsee virstanpylvään kaupalliseen avaruuslentoon

Share with others

Ensimmäistä kertaa ihmiset ovat valmiita koskettamaan maapallon kiertoradalle kaupallisella raketilla.

SpaceX: n Crew Dragon -aluksen on tarkoitus laukaisua kello 15:22. EDT Kennedyn avaruuskeskuksesta, Cape Canaveralista, Florida, 30. toukokuuta viedäkseen USA: n astronautit Doug Hurley ja Bob Behnken kansainväliselle avaruusasemalle (ISS). Käynnistys oli alun perin suunniteltu 27. toukokuuta, mutta sitä hankattiin huonojen sääolosuhteiden vuoksi alle 17 minuuttia ennen nostoaikaa.

Astronautit eivät ole päässeet kiertoradalle Yhdysvalloista vuodesta 2011, jolloin NASA: n avaruussukkulaohjelma päättyi (SN: 6/3/11). Siitä lähtien venäläinen Sojuz-avaruusalus on ollut ainoa tapa minkä tahansa kansallisuuden astronauteille päästä ISS: ään. (Kiinan avaruusjärjestöllä on omat raketit ja miehistöajoneuvot, ja sillä oli jonkin aikaa oma avaruusasema, mutta se ei ole kumppani ISS: ssä.)

kiertoradalle
“Kansainvälinen Avaruusasema”Kiertoradalle

Käynnistäminen merkitsee NASA: lle tärkeätä muutosta miehitetyssä avaruusmatkustuksessa, jolloin hallituksen avaruusjärjestö saa täydellisen hallinnan Yhdysvaltojen avautumisista ollakseen vain toinen yksityisen avaruuslentoyhtiön asiakas. Tämän muutoksen pitäisi kuitenkin lopettaa Yhdysvaltain avaruusjärjestön luottamus Venäjään ja vapauttaa NASA keskittymään monimutkaisempiin tehtäviin, kuten ihmisten lähettämiseen kuuhun ja Marsiin.

“Syynä siihen, että sinulla on NASA, on työntää kirjekuori, tehdä asioita rajalla”, sanoo astrofysiikko Jonathan McDowell Harvard-Smithsonian astrofysiikan keskuksesta Cambridgessa, Massachusetts. “Maanpinnan kiertorata ja avaruusasema eivät ole enää raja . Joten vuokraat vain kuljetusyrityksen. ”

Vuonna 2014 NASA teki yhteistyössä yksityisten yritysten SpaceX: n ja Boeingin kanssa uuden lentoteknologian kehittämiseksi astronautien saattamiseksi kiertoradalle ja takaisin. SpaceX työskentelee myös raskaan hissin raketin parissa, joka saattaa lopulta kyetä viemään ihmiset Marsiin (SN: 2/6/18).

Tämä muutos on tietyllä tavalla luonnollinen kehitys, McDowell sanoo. NASA on palkannut yksityisiä yrityksiä, mukaan lukien SpaceX, satelliittien laukaisemiseksi vuosia, ja yksityinen valmistus on ollut osa avaruusalusten kehitystä 1950-luvulta lähtien. Mutta ihmisten avaruustutkimuksessa on korkeammat panokset.

”Sillä on paljon parempi julkinen profiili ja paljon pahemmat seuraukset, jos asiat menee pieleen. Joten NASA on ymmärrettävästi haluttanut ottamaan kätensä pois pyörältä ”, McDowell sanoo. ”NASA: n sisällä on ollut suuri asennemuutos päästä näin pitkälle. Mutta mielestäni on oikea aika tehdä se. “

NASA tarjosi rahoitusta ja teknistä valvontaa SpaceX: lle Crew Dragonin kehittämisessä. “Se mitä teemme, on toisin kuin mitä olemme tehneet aiemmin”, NASA: n ylläpitäjä Jim Bridenstine sanoi NASA: n televisiolähetyksessä 27. toukokuuta. “Emme osta, omista ja omista laitteistoa, olemme kääntymässä kaupalliseen teollisuuteen …. Olemme todella vallankumouksellisia, miten suoritamme avaruuslentoja. “

Taloudellisesti tämä oli hyvä kauppa virastolle, 19. toukokuuta julkaistun Planeettayhdistyksen analyysin mukaan. NASA: n osuus Crew Dragon -kehityksen kehityksestä oli viimeisen yhdeksän vuoden aikana noin 1,7 miljardia dollaria, mikä on paljon halvempaa kuin kaikki muut miehitetyt avaruusalukset. avaruusjärjestön historia. Esimerkiksi NASA käytti 2,7 miljardia dollaria (inflaatioon mukautettuna) kehittäessään Mercury-avaruusalusta, joka on ensimmäinen ihmisten avaruuslento-ohjelma Yhdysvalloissa, vuosina 1959–1961. Avaruussukkulaohjelman kehittäminen maksoi 24,7 miljardia dollaria.

Ennen suunniteltua laukaisua SpaceX ja NASA ajoivat Crew Dragon -aluksen aluksen testisarjan, etenkin potkurijärjestelmän, läpi. Järjestelmään liittyvä onnettomuus tuhosi kiertämättömän Dragon-avaruusaluksen huhtikuussa 2019 ajaen takaisin suunnitellun laukaisuaikataulun. Tämän räjähdyksen todennäköisesti aiheutti ponneainevuoto.

Lennon esikokeet sisälsivät myös astronautien lentosimulaatioita ja laskuvarjojärjestelmän 27 testiä, joita käytettiin auttamaan palaavia astronauteja takaisin Maahan kuljettavan kapselin turvallisessa laskeutumisessa. Se on vähemmän laskuvarjohyppytestejä kuin normaalisti, NASA: n apulaishoitaja Steve Jurczyk sanoi 22. toukokuuta pidetyssä tiedotustilaisuudessa. Mutta hänellä on “suuri luottamus siihen, että he toimivat niin kuin tarvitsemme heitä, kun Bob ja Doug palaavat”.

Nimeltään Demo-2, 30. toukokuuta suunniteltu laukaisu ja lento on avaruusaluksen järjestelmien ja sen kyvyn laittaa miehistö kiertoradalle viimeinen testi.

Tällä operaatiolla on siisti resonanssi astronauteille, jotka ovat molemmat lentäneet kahdella avaruussukkula-operaatiolla – ja erityisesti Hurleylle, joka oli viime aikoina avaruussukkulan heinäkuussa 2011.

“On suuri kunnia olla osa tätä operaatiota”, Hurley sanoi toukokuun 1. päivän tiedotustilaisuudessa. Hänen jännitystä hillitsee vastuuntunto. “Haluat vain olla metodinen kaikessa mitä teet”, hän sanoi. “Tämä on ensimmäinen ajoneuvon lento, ja haluamme varmistaa, että olemme ajaneet pois kaiken tarvittavan.”

Hurley ja Behnken viettivät kaksi viikkoa ennen laukaisua karanteenissa varmistaakseen, että he eivät tuota infektioita tai sairauksia ISS: ään, mukaan lukien uusi koronavirus. Se on vakiintunut käytäntö, joka oli olemassa ennen COVID-19: n leviämistä, NASA: n tiedottaja Stephanie Schierholz sanoo.

NASA noudatti sairauksien torjuntaa ja ehkäisyä käsittelevien keskusten suosituksia koronaviruksen tartunnan torjunnasta ennen kuin astronautit menivät karanteeniin, hän lisää. Tähän sisältyy “pintojen puhdistaminen, sosiaalinen etäisyys, käsihygienian korostaminen, sairaiden NASA-ryhmän jäsenten rohkaiseminen pysymään kotona ja yhteyksien rajoittaminen miehistön jäseniin.” Astronautit on myös testattu vähintään kahdesti COVID-19: n suhteen.

NASA ylläpitää apteekkia avaruusasemalla, ja sillä on suunnitelmia erottaa astronautit miehistötoveristaan, jos joku sairastuu. Koronavirustestejä ei ole tarkoitus lähettää avaruusasemalle.

Koronaviruspandemia tarkoittaa myös sitä, että Kennedyn avaruuskeskus on suljettu suurelle yleisölle. Mutta ennen 27. toukokuuta tapahtuvaa laukaisua oli ryhdytty, väkijoukot olivat kokoontuneet lähellä rantoja ja teitä katsomaan nousua.

Kiertoradalla astronautit testaavat avaruusaluksen ympäristövalvontajärjestelmät, näytöt ja ohjattavat työntövoimat. Avaruusalus on suunniteltu telakoimaan avaruusaseman kanssa automaattisesti, mutta miehistö voi tarvittaessa ottaa haltuunsa manuaalisesti.

Jos kaikki menee aikataulun mukaan, astronautit saavuttavat avaruusasemalle 31. toukokuuta aamulla. Tehtävää ei harkita ennen kuin astronautit palaavat samassa Crew Dragon -kapselissa vielä määrittelemättömän ajan kuluttua. , todennäköisesti yhdestä kolmeen kuukauteen.

Kun alus on varmennettu turvalliseksi ja käyttökelpoiseksi, Crew Dragons kuljettaa jopa neljä astronauttia ISS: ään kerrallaan NASA: n tehtävissä. NASA toivoo, että uusi kuljetus auttaa lisäämään ihmisten läsnäoloa ISS: ssä ja jatkamaan tutkimuksia, jotka voidaan tehdä vain avaruudessa.

Behnken puolestaan on innoissani siitä, että se voi käynnistää taas Floridan rannikolta, mikä oli rutiinia, kun hän ja Hurley liittyivät NASA: n astronauttijoukkoon vuonna 2000. ”Sukupolvet ihmisiä, jotka eivät ehkä saaneet mahdollisuutta nähdä avaruuskuljetusten laukaisua. , on mahdollisuus saada jälleen kerran nähdä ihmisen avaruuslento omalta takapihaltamme, jos haluat, olla aika jännittävää olla osa ”, hän sanoi.

Lähde: sciencenews.org

Muista myös lukea seuraavat artikkelit !

Japani on sekä edullinen että kallis matkailumaa. Normaalia säästö tavoilla siis pärjää eli katsoo vähän mistä ostaa ruoat ja muut päivittäiset asiat. Ulkona syöminen tosin os Suomea halvempaa…(Lennot Japaniin)

Onko jo se aika vuodesta kun haikailet lomalle johonkin kauas? Katso lennot kanadaan ja lähde tutustumaan maailman kuuluja nähtävyyksiä kansallispuistoista NHL peleihin..(Lennot Kanadaan)

Androidiin kohdistuva tietoturvahaavoittuvuus, jota haitalliset sovellukset voivat hyödyntää naamioitumiseen kuten mitä tahansa kohdennettuun laitteeseen.. (StrandHogg)

Did you think this article was useful?

Click on the star to vote

Average vote 0 / 5. Number of votes: 0

No votes so far