Suomen turvallisuuspalvelut saivat laajempia valtuuksia

Share with others

– Warsaw Institute julkaisi 2019 –

Eduskunta on hyväksynyt kaksi lakiesitystä, jotka laajentavat maan turvallisuuspalvelujen valvontavaltaa. Hallitus on laatinut lakiluonnoksen, jonka mukaan uusien lakien hyväksyminen on välttämätöntä kansallisen turvallisuuden lisäämiseksi ja terrorismin, vakoilun ja vieraan armeijan toiminnan tehokkaan torjumiseksi. Suomalaiset turvallisuuspalvelut ovat saaneet hälyttävää tietoa siitä, että ulkomaiset valtiot ovat tehostaneet vakoilutoimintansa viime vuosina. Taistelu Suomen turvallisuustiedustelupalvelun (Supo) ja armeijan tiedustelupalvelun ja terrorismin vastaisen voiman vahvistamiseksi on kuitenkin kestänyt melkein kaksi vuotta, koska monet skeptikot ovat väittäneet, että uudet määräykset rajoittavat kansalaisvapaudet. Eduskunta (eduskunta) hyväksyi 11. maaliskuuta asetuspaketin, joka antaa enemmän valvontavaltuuksia armeijan ja siviilien vastatoimintojen virkamiehille. Suomen parlamentin jäsenet hyväksyivät kaksi lakiesitystä äänestämättä. Yksi niistä koskee Supon valtuuksia ja toinen käsittelee armeijan tiedusteluvaltuuksia. Uusien säädösten mukaan, jos siviiliturvallisuuspoliisi (erityisesti sen tiedustelutoiminnot) tai armeija tiedustelevat, että tietyn henkilön toimet aiheuttavat vakavan uhan kansalliselle turvallisuudelle, sellaisesta henkilöstä voi tulla tarkkailukohde.

Toisin kuin aikaisemmin, muodollista syytöstä rikoksen tekemisestä ei vaadita. Muuten epäilyttävää sisältöä ei olisi mahdollista havaita ja seurata tehokkaasti Internetissä. Uusien määräysten ansiosta Supo pystyy toimimaan myös maan ulkopuolella. Lähes kahden vuoden lainsäädäntötyön jälkeen Eduskunnassa asetukset on lopulta hyväksytty. Juha Sipilän keskioikeistolaisen hallituksen ehdottamat muutokset ovat olleet suurissa kiistoissa. Suurimpia kiistoja herättäviä aiheita ovat seuraavat: turvallisuuspalvelujen puuttuminen kansalaisten oikeuteen yksityisyyteen ja mahdollisuus suorittaa tarkkailua, vaikka heitä ei epäillään rikoksesta. Oli välttämätöntä tehdä muutos perustuslakiin, jonka parlamentti (laajalti opposition osallistumisella) ja presidentti Sauli Niinistö hyväksyivät syksyllä 2018. Kyse oli asetuksista, jotka koskevat perustuslaillista ”oikeutta yksityisyyteen” ja ”loukkaamattomuutta”. kirjeenvaihdon, puhelinkeskustelujen ja muun luottamuksellisen viestinnän (esim. Internet) salassapitovelvollisuudesta. Laskupaketin lopullinen versio lähetettiin Eduskunnalle tammikuun lopussa 2019. Hanke perustui oikeusministeriön, sisäministeriön ja puolustusministeriön ehdotuksiin. Muutama päivä ennen asetusten antamista pääministeri Juha Sipilä oli eronnut tehtävästään. Tiedustelupaketti on yksi Sipilän hallituksen suurimpia lainsäädännöllisiä saavutuksia. Kiittäessään parlamentin jäseniä paketin hyväksymisestä, sisäministeri Kai Mykkänen korosti, että vastaus ulkomaisten tiedustelupalveluiden lisääntyneeseen toimintaan Suomessa on nyt omituisesti samanlainen kuin kylmässä sodassa.

Yhdessä turvallisuuspalvelujen uusien laajempien valtuuksien käyttöönoton kanssa on perustettu uusi viranomainen: oikeusasiamies, joka valvoo ”tiedustelutoimintaa”. Oikeusasiamiehen on tehtävä yhteistyötä oikeusministeriön ja tietosuojavaltuutetun toimiston kanssa. Oikeusasiamiehen tehtävänä on valvoa, kunnioittavatko turvallisuuspalvelut tehtäviään suorittaessaan perusoikeuksia ja ihmisoikeuksia. Jo tiedetään, että koska hallitus on eronnut, tulevan tiedustelupalvelun nimittäminen viivästyy. Se tapahtuu todennäköisesti heti huhtikuun parlamenttivaalien jälkeen, jolloin muodostuu uusi hallitus. Eduskunnan perustuslakivaliokunta on jo suositellut uudeksi tehtäväksi oikeuskanslerin nykyisen pääsihteerin Kimmo Hakosen.

Lähde: warsawinstitute.org

Muista myös lukea seuraavat artikkelit!

Oletko usein väsynyt ja voimaton, urheiletko paljon tai stressaat? Voi olla että tarvitset vitamiineja ruokavaljon tueksi. Olet sitten stressaantunut tai kuntoilet paljon.. (Tarvittavat Vitamiinit)

Oletko usein väsynyt ja voimaton, urheiletko paljon tai stressaat? Voi olla että tarvitset vitamiineja ruokavaljon tueksi. Olet sitten stressaantunut tai kuntoilet paljon,on sinun kannattavaa lisätätä vitamiineja arkipäivän rutiineihin..(Tarvittavat Vitamiinit – Vitamiinit Jotka Ovat Kannattavia Kuntoilun Ohelle)

Tiistaina Twitter ilmoitti yritysasiakkaille, että heidän henkilökohtaiset tietonsa, kuten sähköpostiosoitteet.. (Twitter)

EasyJet on tänään avannut lennot 22 lentokentältä ympäri Eurooppaa ensimmäistä kertaa, koska toiminta lopetettiin maaliskuun lopussa pandemian seurauksena.. (Lennot)

Haikailetko reissua laivalla Tallinnaan? Tallinna tarjoaa Suomalaiselle lomailijalle aina mahtavia hetkiä.. (Laivalla Tallinnaan)

Did you think this article was useful?

Click on the star to vote

Average vote 0 / 5. Number of votes: 0

No votes so far