Avaruusmyrsky – Avaruusmyrskyn todennäköisyyden arvioiminen

Tiede
Share with others

Avaruussäällä on merkittävä osa ihmisten yhteiskuntaa ajatellen, avaruusmyrsky voi olla tuhoisa meidän nykypäivän tietoliikenne laitteille,aina paikannuslaitteista sähöverkkoihin.

Aurinko on varoittanut meitä historiassa aikaisemmin mitä se voi aiheuttaa ihmisten yhteiskuntaan. Kuuluisin aurinko myrsky on ehkäpä Carringtonin myrsky vuonna 1859 jonka Englantilainen harrastelija astronomi huomasi,hän oli katsonut juuri ennen aurinkomyrsyä aurinkoon ja hän huomasi suuren pilkun joka räjähti 17 tunnin päästä lennättimien johdot alkoivat iskeä kipinää ja lennätintoimistoja syttyi palamaan. Jos nykyisin tapahtuisi sama voi olla että tuhot olisivat valtavat se voisi kaataa yhteiskuntia ja vahingoittuneita sateliitteja joiden korjaus ja korvaaminen uusilla kestäisi jopa vuosia. Esimerkiksi Yhdysvaltojen rahallinen menekki olisi vuorokaudessa miljardeja.

________ Mainos _______

Suomalais painoitteinen tutkimusryhmä on arvioinut vuonna 2017 julkaistussa raportissa että vuonna 774 Auringon synnyttämä hiukkasmyrsky voisi aiheuttaa jopa pohjoisen pallonpuoliskon talvilämpötilojen nousun jopa useita asteita. Aiheesta voi löytää lisää tietoa Oulun Yliopsiton sivulta. Vaikka kaikenkaikkiaan purkauksesta on kulunut 1 200 vuotta ei se tarkoita etteikö se tapahtuisi meidän aikana uudestaan ja yhtä voimakkaaksi, koska Auringon eliniän mitta kaavassa 1 200 vuotta on erittäin pieni aika. Aurinko tosin on aiheuttanut läheltäpiti tilanteen vuonna 2012. Artikkelin voi lukea > Vuonna 2012 Aurinko oli lähellä täräyttää kunnolla maapalloa – Avaruustutkija Emilia Kilpua hyötyi hurjasti: “Se osoittautui yhdeksi mittaushistorian voimakkaimmista magneettikentistä”

Aurinko lähettää ja sinkoaa melkein päivittäin jättimäisiä kaasupilviä joita yleisemmin kutsutaan koronan massapurkauksiksi. Yleisesti yksi massapurkaus sisältää yleisesti noin 10 miljardia tonnia ainetta. Kulman läpimitta kaasupurkauksilla on kun ne leviävät on 40–50 astetta, isoilla purkauksilla voi olla enemmänkin. Kyseiset purkaukset jotka nykyisin kohdistuvat maata ovat yleisemmin purkauksen jälkeen levinnyt niin laajalle että niistä ei toistaiseksi ole ollut katastrofaalista haittaa.

Avaruusmyrsky (Aurinkomyrskyn ennakoiminen)

Tutkijat ja ilmatieteenlaitokset ympäri maailmaa tarkkailevat aurinkoa ja sen käyttäytymistä jatkuvasti erilaisilla sateliiteilla ja mittaustekniikalla.

avaruusmyrsky
“Avaruusmyrsky – Auringon purkaus”

Avaruusmyrsky – Solar Orbiter

Helmikuuta varhain. Tämä miehittämätön avaruuskoetin on Euroopan uusin aurinko observatorio, joka alkaa tutkia aurinkoamme vajaan kahden vuoden kuluttua. Sen päätehtävä on tarkoitus alkaa marraskuussa 2021. Lähin lähestymistapa osoittaa, että Solar Orbiter on vain 42 miljoonan kilometrin päässä Auringosta. Tutkijat toivovat oppivansa enemmän aurinkotuulista, Auringon napa-alueista, Auringon magneettikentästä, aurinkoaktiivisuudesta ja siitä, miten se vaikuttaa maahan. Solar Orbiter on ESA-operaatio, johon NASA osallistuu voimakkaasti.

Satelliitti irrotettiin Atlas V -rakettista 53 minuuttia laukaisun jälkeen ja ESA pääsi kosketukseen avaruusaluksen kanssa pian sen jälkeen. Tavoitteena on, että Solar Orbiter saavuttaa elliptisen kiertoradan Auringon ympärillä. Solar Orbiter lähestyy aurinkoa läheltä kuuden kuukauden välein lopulta jopa 0,22 AU, joka on lähempänä aurinkoa kuin elohopea planeetta.

________ Mainos ________

Solar Orbiter -laitteessa on 10 erilaista instrumenttia, mukaan lukien Extreme Ultraviolet Imager, joka ottaa tähdestämme kuvia lähempänä aurinkoa kuin koskaan aikaisemmin, erittäin korkealla resoluutiolla ja yksityiskohtaisemmalla tiedolla kuin mistä voimme jokainen unelma. Solar Orbiter on varustettu erityisellä lämpösuojalla, joka suojaa sitä äärimmäisiltä kuumuuksilta, joita se kohtaa tämän lähellä aurinkoa.

Tutkija odottaa enimmäkseen pystyvänsä tutkimaan aurinkonavat, mikä ei ole ollut mahdollista tähän mennessä. Auringon tuulen ja muiden hiukkasten täytetyn heliosfäärin tutkiminen on myös keskeinen tehtävätavoite.

Päästäkseen lähemmäksi aurinkoa kuin Merkkuriusta ja päästäksesi ulos aurinkokunnan tasosta, Solar Orbiter käyttää useita maapallon ja Venuksen planeetan painovoima-avusteita lisäämään kallistustaan aurinkojärjestelmän tasosta enintään 33 astetta, Tällä tavalla se saa erinomaisen kuvan aurinkokennoista, mitä ei ole koskaan tehty. Aurinkokennojen opiskelu ei ehkä kuulosta kovin jännittävältä, mutta niillä on todellakin avain ymmärtää paremmin Auringon toimintaa ja aurinkosykliä.

Lähteet : Oulun Yliopisto ja Teknikkaatalous

Muista myös lukea seuraavat artikkelit !

Supermaapallo eli massaltaan suurempi kuin maa on löydetty jo 2019 kyseinen  GJ 357 d  planeetta on noin kaksikertaa kotiplaneettaamme suurempi. Massaa kyseisellä planeetalla on kuusikertaa meidän maapalloa enemmän.(Supermaapallo – Mahdollisesti Elinkeloinen Planeetta)

Nautitko kahvia päivittäin? Voi olla että olet tehnyt jotain oikein terveyden kannalta, nimittäin kahvin terveysvaikutukset ovat vahvoja. Voit selättää kahvin avulla päivä väsymyksen..(Kahvin Terveysvaikutukset)

Valkosipulin terveysvaikutukset on tunnettu maailmalla jo satojen vuosien ajan ja eikä ihme,sillä se tarjoaa lukuisia terveys hyötyjä ja se toimii myöskin herkullisena lisänä ruoan laitossa…(Valkosipulin Terveysvaikutukset)

Oletko menossa Yhdysvaltoihin lomalle tai muulle reissulle?Yhdysvalloissa on tekemistä ja nähtävää vuosiksi onhan sielä 50 osavaltiota. .(Yhdysvaltoihin)

Did you think this article was useful?

Click on the star to vote

Average vote 3 / 5. Number of votes: 1

No votes so far

1 thought on “Avaruusmyrsky – Avaruusmyrskyn todennäköisyyden arvioiminen

Comments are closed.